Amerika visa lottery'si greencard,1 Ekim 2001'de başlayacak ve 31 Ekim 2001'de sona erecektir.

 Her yıl,dünyanın bütün kıtalarındaki ülkelerden, 50.000 kişi greencard (yeşilkart) kazanmaktadırlar. Greencard, Amerikan vatandaşı olmayan kişilere Amerika Birleşik Devletleri'nde süresiz oturma ve çalışma izni veren bir uygulama.

 Greencard,Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlıyor.

 Bu kartın özelliği, gerek devlet dairesi gerek özel sektörde istediğiniz bir yerde çalışma hakkı ve dilediğiniz kadar oturma izni vermesi.Aynı zamanda, Greencard sahibi olan herkes kendi şirketini kurma hakkına sahip olabiliyor.

 Amerikan Göçmen Bürosu bu çekilişi, değişik uluslardan insanların ülkeye dahil olması amacıyla hiç göç vermeyen ülkeler için düzenliyor. Bu ülkelerin başında ise özellikle Türkiye ve Almanya geliyor.

1)Green Card çekilişi nedir?

Green Card yabancılara (Amerikan vatandaşı olmayanlara) Amerika Birleşik Devletleri'nde süresiz olarak (hayat boyu) oturma ve çalışma izni verir. Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Bu kartın özelliği, gerek devlet dairesi gerek özel sektör olsun,istediğiniz yerde çalışma hakkı ve dilediğiniz kadar oturma izni vermesidir.

2)Her ülkeye kaç Green Card ayrılmistir?


Vizeler altı coğrafi bölgeye ayrılarak tahsis edilmiştir. Amerika'ya az göçmen veren
ülkelere daha çok vize verilecek, buna karşılık son beş yılda 50000'den fazla göçmen
veren ülkelerden başvuru kabul edilmeyecektir. Hiçbir ülke yıllık göçmen vizesi sayısının
%7'sinden fazla Green Card alamaz.Bölgelere göre vize kotaları, Amerikan Göçmen Bürosu (INS) tarafından GöçmenlikKanunu'nun 203. Maddesinin c fıkrasında belirtilen özel bir formüle göre belirlenmektedir.

Söz konusu altı coğrafi bölge:

AFRİKA: Afrika kıtasında bulunan bütün ülkeler ve kıtaya komşu ada ülkeler çekilişe
katılabilirler.
ASYA: Çin, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Güney Kore ve Vietnam hariç bütün ulkeler,
Hong Kong ve Tayvan dogumlular çekilişe katılabilirler.
AVRUPA: İngiltere ve bağlı devletler hariç tüm Avrupa ülkeleri (Kuzey İrlanda dahil)
çekilişe katılabilirler.
KUZEY AMERİKA: Sadece Bahama Adaları çekilişe katılabilir. (Kanada katılamaz)
PASİFİK ULKELERİ: Bu bölgedeki bütün ülkeler; Avusturalya, Yeni Zellanda ve Papua Yeni
Gine, Güney Pasifik'deki tüm ülke ve adalar çekilişe katılabilir.
GÜNEY AMERİKA, ORTA AMERİKA ve KARAYİPLER: Kolombiya, El Salvador, DominikCumhuriyeti, Haiti, Jamaika ve Meksika hariç tüm ülkeler çekilişe katılabilir.

3)Green Card çekilişini kaç kişi kazanacaktir?


Bu sayı her yıl değişiklik göstermektedir. Fakat genelde rakamlar birbirine çok yakındır.Geçen sene yaklaşık 50,000 kişi Green Card alabildi. Çekiliş sonucunda yaklaşık 90,000 kişiye kazandığına dair mektup yollandı. Fakat bunlardan sadece 50,000 tanesi kartlarını almaya hak kazandılar.


4)Kimler çekilişe katılamaz?


Genel ifadeyle, 'fazla göçmen veren' ülkelerde doğanlar bu çekilişe katılamazlar. 'Fazla
göçmen veren' ülkeler; son beş yılda birinci dereceden akraba, aile ve iş daveti adı altında Amerika Birlesik Devletleri'ne toplam 50000'den fazla göçmen veren ülkeler olarak tanımlanmıştır. Amerikan Göçmenlik Bürosu (INS) her yıl ülkelere göre son beş yıllık göçmen sayısını belirleyerek çekilişten çıkarılacak ülkeleri belirler. Bu sebeple, çekilişe
katılamayacak ülkeler seneden seneye farklılık gösterebilir.

(DV-2002) için çekilişe katılamayacak ülkeler: Kanada, Çin, Kolombiya, DominikCumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Hindistan, Jamaika, Meksika, Pakistan, Filipinler, GüneyKore, Vietnam, İngiltere ve bağlı devletler olarak belirlenmiştir. Hong Kong, Tayvan ve Kuzey İrlanda doğumlu olanlar bu çekilişe katılabilirler.


5)Amerika'da bulunanlar çekilişe başvurabilir mi ?

Evet. Başvuru sahipleri Amerika'da veya başka bir ülkede bulunabilirler ve başvurularını yollarlar.


6)Geçen seneye kıyasla şartlarda değişiklik var mı?

Green Card çekilişinin başvuru adresi değişti. Ayrıca çekilişe katılamayacak ülkeler listesinde değişiklik yapılmış, Pakistan listeye dahil edilirken Polonya ve Tayvan listeden çıkarılmıştır.

7)Başvuruda bulunabilmek için gerekli şartlar nelerdir?


Bütün başvuru sahipleri, çekilişe katılmaya elverişli ülkelerin vatandaşları olmalıdır. Ancak
bu kuralın iki istisnası vardır.
1) Eşi yasaksız bir ülkenin vatandaşı olan bir başvuru sahibi; elverişli olmayan bir ülkenin
vatandaşı olsa bile, eşinin uyruğunu kendi uyruğu şeklinde gösterip kendi vizesiyle birlikte eşinin vizesini de sunarak ve eşzamanlı olmak şartıyla Amerika'ya giriş yapabilir.
2)Yasaklı bir ülkede doğan, fakat anne ya da babası aynı ülkenin vatandaşı olmayan veya o ülkede doğmamış bir kişi ebeveynlerinden birinin uyruğunu göstererek başvuruda bulunabilir.

8)DV Programı için yapılan başvurular her yıl hangi tarihler arasında kabul
edilmektedir ?


Bir ay sürecek olan başvuru dönemi her yıl sonbaharda ekim ayının ilk Pazartesi gününde saat 12’den itibaren başlıyacaktır. Her yıl milyonlarca aday programa başvurmaktadır.Yüksek miktardaki katılımdan dolayı başarılı adayların seçiminde ve işlenmesinde fazla miktarda iş oluşmaktadır. Başvuru döneminin sonbaharda yapılmasının sebebi başarılı adaylara güncel bir zamanda haber vermek içindir. Böylece Amerikan Elçiliklerine ve Konsolosluklarına vize çıkarmak için yapılan kayıtları tamamlamak için daha fazla zaman tanınmaktadır. (Bu seneki çekiliş başvurularını kabul tarihleri 2 Ekim - 1 Kasım arasıdır. Başvurular bu tarihler arasında Amerika'daki çekiliş merkezine ulaşmalidir.

9)Başvuruma hangi aile fertlerini dahil etmeliyim ?

Başvurunuza eşinizi ve 21 yaşından küçük bekar olan bütün çocuklarınızı eklemelisiniz.
Eşinizden ayrı olsanız bile onu başvurunuza eklemelisiniz. Fakat, resmi olarak boşanmışsanız eşinizi eklemenize gerek yoktur. Töresel evliliklerde önemli olan evliliğin kayıtlı olduğu tarih değil evlilik töreninin yapıldığı tarihtir. 21 yaşından küçük ve bekar bütün çocuklarınızı (öz çocuklarınızı, eşinizin bir önceki evliliğinden olan çocuklarını veya ülkenizin yasalarına uygun olarak evlat edinmiş olduğunuz çocuklarınızı) mutlak başvurunuza eklemelisiniz. Bu kategorilere giren fakat şu anda sizinle oturmayan çocuklarınızı da başvurunuza eklemelisiniz.

Aile fertlerinizi başvurunuza eklemeniz ilerde sizinle birlikte gelmelerini gerektirmez .İstedikleri takdirde ülkelerinde kalabilirler. Ne olursa olsun, eğer asıl başvurunuza dahil etmediğiniz bir bağımlı kimseyi vize başvuru formunuza eklerseniz diskalifiye edilirsiniz. Bu kural, asıl başvurunun teslim edildiği tarihte bağımlı olan kişilere mahsustur. İleriki bir tarihte bağımlılık kazananları kapsamaz. Başvurunuza uygun olmayan kişileri eklemeniz sizin diskalifiye edilmeniz anlamına gelmez. Eşiniz sizin başvurunuzda yer almasına rağmen sizden ayrı bir başvuruda bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta yapılan iki
başvuruda da ailedeki bütün bağımlıların belirtilmesidir.